O le la ma le matagi e maua ai le 10% o le eletise o le lalolagi

O le la ma le matagi ua faaluaina le latou vaega o le gaosiga o le eletise i le lalolagi mai le 2015 i le 2020. Ata: Smartest Energy.O le la ma le matagi ua faaluaina le latou vaega o le gaosiga o le eletise i le lalolagi mai le 2015 i le 2020. Ata: Smartest Energy.

O le la ma le matagi na maua ai se faamaumauga o le 9.8% o le eletise i le lalolagi i le ono masina muamua o le 2020, ae e manaʻomia nisi faʻaopoopoga pe a faʻataunuʻuina sini o le Maliega a Paris, o se lipoti fou lea.

O gaosiga mai punaoa faʻafouina faʻafouina na siitia i le 14% i le H1 2020 pe a faʻatusatusa i le vaitaimi tutusa o le 2019, ae o le gaosiga o koale na paʻu i lalo i le 8.3%, e tusa ai ma le auʻiliʻiliga o atunuu e 48 na faʻatinoina e le Clima think tank Ember.

Talu ona sainia le Maliega a Paris i le 2015, o le la ma le matagi ua sili atu nai lo le faaluaina o latou vaega o le gaosiga o le eletise i le lalolagi atoa, ua siitia mai le 4.6% i le 9.8%, ae o le tele o atunuu tetele ua latou faʻapipiʻiina tulaga tutusa suiga i punaʻoa faʻafouina: Saina, Iapani ma Pasila. siitia uma mai le 4% i le 10%;na siitia le US mai le 6% i le 12%;ma o Initia na toetoe a fa'aluaina mai le 3.4% i le 9.7%.

O tupe maua e maua a'o fa'aolaina e mea fa'afouina sea maketi mai le gaosiga o koale.Fai mai Ember, o le pa'u o le koale na mafua ona o le pa'u o le eletise i le lalolagi atoa i le 3% ona o le COVID-19, faʻapea foʻi ma le siʻitia o le matagi ma le la.E ui lava o le 70% o le pa'u o le koale e mafai ona mafua ona o le maualalo o le eletise ona o le faʻamaʻi, 30% e mafua ona o le faʻateleina o le matagi ma le la.

Ioe, o seauiliiliga na lomia i le masina talu ai e EnAppSysmaua fa'atupuina mai le va'a PV solar a Europa na maua i taimi uma i le Q2 2020, fa'aosofia e tulaga lelei o le tau ma le pa'u i mana'oga e feso'ota'i ma le COVID-19.E tusa ma le 47.6TWh le malosi o le la a Europa i le tolu masina fa'ai'u ia Iuni 30, fesoasoani i tagata fa'afouina e ave le 45% o le aofa'i o le eletise, e tutusa ma le tele o vaega o so'o se vaega o aseta.

 

Le lava le alualu i luma

E ui lava i le televave o auala mai le koale i le matagi ma le la i le lima tausaga talu ai, o le alualu i luma e matua le lava e faʻatapulaʻa ai le maualuga o le vevela o le lalolagi i le 1.5 tikeri, e tusa ai ma Ember.Fai mai Dave Jones, suʻesuʻe sinia eletise i Ember, o loʻo galue le suiga, ae e le o vave ona tupu.

"O atunuu i le salafa o le lalolagi o loʻo i ai nei i luga o le ala lava e tasi - fausiaina o matagi uila ma paneta o le la e sui ai le eletise mai le koale ma le kesi afi," o lana tala lea.“Ae ina ia maua pea le avanoa e fa’atapula’a ai suiga o le tau i le 1.5 tikeri, e tatau ona pa’u i lalo le gaosiga o le koale i le 13% i tausaga ta’itasi i lenei sefulu tausaga.”

E oo lava i le feagai ai ma se faʻamaʻi o le lalolagi, e na o le 8% le gaosiga o le koale i le afa muamua o le 2020. O faʻataʻitaʻiga a le IPCC 1.5 tikeri faʻaalia e manaʻomia ona paʻu i le na o le 6% o le gaosiga o le lalolagi i le 2030, mai le 33% i le H1 2020.

E ui o le COVID-19 ua mafua ai le pa'ū o le gaosiga o koale, o faʻalavelave e mafua mai i le faʻamaʻi o lona uiga o le aofaʻi o mea faʻafouina mo lenei tausaga o le a oʻo i le tusa ma le 167GW, i lalo ifo o le 13% i luga o le faʻaogaina i le tausaga talu ai,e tusa ai ma le International Energy Agency(IEA).

Ia Oketopa 2019, na fautuaina ai e le IEA e oʻo atu i le 106.4GW o le solar PV e tatau ona faʻaogaina i le lalolagi atoa i lenei tausaga.Ae ui i lea, o lena faʻatusatusaga ua paʻu i le tusa ma le 90GW faʻailoga, faʻatasi ai ma le tuai i le fausiaina ma le sapalai filifili, faiga loka ma faʻafitauli o loʻo tulaʻi mai i le faʻatupeina o poloketi faʻalavelaveina galuega mai le maeʻa i lenei tausaga.


Taimi meli: Aukuso-05-2020

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou