Iloiloga Malosiaga Fa'afouina ole Lalolagi 2020

malosi ole lalolagi ole la 2020

I le tali atu i tulaga faʻapitoa e afua mai i le faʻamaʻi o le coronavirus, o le IEA Global Energy Review faʻaletausaga ua faʻalauteleina lana faʻasalalauga e aofia ai faʻamatalaga taimi moni o atinaʻe e oʻo mai i le taimi nei i le 2020 ma faʻatonuga talafeagai mo le tausaga atoa.

I le faaopoopo atu i le toe iloiloina o le 2019 malosi ma le CO2 faʻamatalaga e ala i le suauu ma le atunuʻu, mo lenei vaega o le Global Energy Review ua matou siakiina le faʻaaogaina o le malosi e le atunuu ma le suauu i le tolu masina talu ai ma i nisi tulaga - e pei o le eletise - i le taimi moni.O nisi su'esu'ega o le a fa'aauau i vaiaso ta'itasi.

O le le mautonu o loʻo siomia ai le soifua maloloina lautele, o le tamaoaiga ma le malosi i le isi vaega o le 2020 e leʻi tupu muamua.O lenei au'ili'iliga e le gata o lo'o fa'ata'atia ai se ala talafeagai mo le fa'aogaina o le malosi ma le fa'auluina o le CO2 i le 2020 ae fa'ailoa mai ai fo'i le tele o mea e ono tula'i mai ai i'uga eseese.Matou te aumaia ni lesona autu i le auala e faʻatautaia ai lenei faʻalavelave faʻafuaseʻi i le seneturi.

O le faʻamaʻi Covid-19 o loʻo i ai nei e sili atu i faʻafitauli uma o le soifua maloloina i le lalolagi.E oʻo mai i le aso 28 o Aperila, e 3 miliona faʻamaonia mataupu ma sili atu i le 200 000 maliu ona o le maʻi.O se taunuuga o taumafaiga e faʻagesegese le faʻasalalauina o le siama, o le vaega o le faʻaaogaina o le malosi na faʻaalia i faiga taofiofi na oso mai le 5% i le ogatotonu o Mati i le 50% i le ogatotonu o Aperila.Ua fa'ailoa mai e le tele o atunu'u o Europa ma le Iunaite Setete latou te fa'amoemoe e toe tatalaina vaega o le tamaoaiga ia Me, o lea e ono avea ai Aperila ma masina sili ona afaina ai.

I tua atu o le aʻafiaga vave i le soifua maloloina, o le faʻalavelave o loʻo i ai nei e tele aʻafiaga mo le tamaoaiga o le lalolagi, faʻaogaina o le malosi ma le faʻaaogaina o le CO2.O la matou au'ili'iliga o fa'amaumauga o aso ta'itasi e o'o atu i le ogatotonu o Aperila o lo'o fa'aalia ai o atunu'u o lo'o loka atoa o lo'o feagai ma le averesi 25% pa'u i le mana'omia o le malosi i le vaiaso ma atunu'u o lo'o lokaina le averesi 18% pa'u.O faʻamaumauga i aso uma na aoina mo le 30 atunuʻu seʻia oʻo ia Aperila 14, e fai ma sui o le lua vaetolu o manaʻoga o le malosi o le lalolagi, faʻaalia ai le faʻafitauli o le manaʻoga e faʻalagolago i le umi ma le faʻamalosi o loka.

Ole manaoga ole malosi ole lalolagi na faʻaitiitia ile 3.8% ile kuata muamua o le 2020, ma le tele o aʻafiaga na lagona ia Mati aʻo faʻamalosia faiga faʻapolopolo i Europa, Amerika i Matu ma isi nofoaga.

  • O manaoga o le koale i le lalolagi na sili ona afaina, pa'u i le toetoe lava 8% pe a faatusatusa i le kuata muamua o le 2019. E tolu mafuaʻaga na faʻafeiloaʻi e faʻamatala ai lenei pa'ū.Saina - o le tamaoaiga e faavae i le koale - o le atunuu na sili ona afaina ai Covid-19 i le kuata muamua;kesi taugofie ma fa'aauau le fa'atupula'ia o mea fa'afouina i isi nofoaga e lu'itauina ai le koale;ma le malu o le tau na fa'agata ai le fa'aogaina o le koale.
  • O manaoga ole suauʻu na matua afaina foi, i lalo toetoe lava 5% i le kuata muamua, tele lava i le faʻaitiitia o feʻaveaʻi ma vaalele, lea e tusa ma le 60% ole manaʻoga ole suauʻu i le lalolagi.E oʻo atu i le faʻaiʻuga o Mati, o gaioiga o felauaiga i luga o auala i le lalolagi e toetoe lava 50% i lalo ole 2019 averesi ma vaalele 60% lalo ifo.
  • O le aʻafiaga o le faʻamaʻi i le manaʻoga o le kesi na sili atu ona feololo, e tusa ma le 2%, ona e leʻi afaina tele le tamaoaiga o le kesi i le kuata muamua o le 2020.
  • O mea fa'afouina na'o le pau lea o le puna na fa'atupuina ai le fa'atupula'ia o le mana'oga, fa'aosofia e le tele o mea fa'apipi'i fa'apipi'i ma ave fa'amuamua.
  • O le mana'oga o le eletise ua matua fa'aitiitia ona o le lokaina, fa'atasi ai ma a'afiaga o le paluga eletise.E 20% pe sili atu le manaʻoga o le eletise i taimi o loka atoa i le tele o atunuʻu, ona o le siʻitia o manaʻoga mo fale e sili atu le mamafa i le faʻaititia o pisinisi ma pisinisi.Mo vaiaso, o foliga o manaoga e pei o se Aso Sa faaumiumi.O le fa'aitiitia o mana'oga ua si'itia ai le sao o mea fa'afouina i totonu o le eletise, ona e tele lava ina le a'afia a latou gaosiga i mana'oga.Na paʻu le manaʻoga mo isi mea uma e maua ai le eletise, e aofia ai le koale, kesi ma le malosi faaniukilia.

A'o va'ai i le tausaga atoa, matou te su'esu'eina se fa'ata'ita'iga e fa'atatauina le malosi o a'afiaga o le sosolo fa'alelalolagi fa'alelalolagi e mafua mai i le umi o masina fa'atapula'aina o feoa'iga ma agafesootai ma le tamaoaiga.I totonu o lenei faʻataʻitaʻiga, o le toe faʻaleleia mai le loloto o le loka le paʻu ua naʻo le faasolosolo malie ma o loʻo faʻatasi ma le tele o le gau tumau i gaioiga tau tamaoaiga, e ui lava i taumafaiga faʻavae macroeconomic.

O le i'uga o sea fa'aaliga o le mana'omia o le malosi e 6%, o le sili lea i le 70 tausaga i le pasene ma le sili atu i taimi uma.Ole a'afiaga ole Covid‑19 ile mana'omia ole malosi ile 2020 ole a sili atu ile fitu taimi e sili atu nai lo le a'afiaga ole fa'afitauli tau tupe ile 2008 ile mana'oga malosi ole lalolagi.

O suauu uma o le a afaina:

  • Ole mana'oga ole suau'u e mafai ona pa'u ile 9%, po'o le 9 mb/d ile averesi ile tausaga atoa, toe fa'afo'i ai le suau'u ile 2012 maualuga.
  • E ono pa'ū le mana'oga o le koale i le 8%, i se vaega tele ona o le mana'omia o le eletise o le a toeititi 5% le maualalo i le gasologa o le tausaga.O le toe faʻaleleia o le manaʻoga o le koale mo pisinisi ma le gaosiga o le eletise i Saina e mafai ona faʻaitiitia ai le tele o paʻu i isi nofoaga.
  • Ole mana'oga o kesi e mafai ona pa'u tele ile tausaga atoa nai lo le kuata muamua, fa'atasi ai ma le fa'aitiitia ole mana'oga ile eletise ma alamanuia.
  • Ole mana'omia ole malosi faaniukilia ole a pa'u foi ile tali ile maualalo ole mana'omia ole eletise.
  • Ole mana'oga mo mea fa'afouina e fa'amoemoe e fa'atupula'ia ona o le maualalo o tau fa'agaioiga ma le mana'omia o le avanoa i le tele o masini eletise.O le tuputupu aʻe talu ai nei i le gafatia, o nisi o poloketi fou o loʻo sau i luga o le initaneti i le 2020, o le a faʻateleina ai foi le gaosiga.

I la matou faʻatusatusaga mo le 2020, e pa'ū le manaʻomia o le eletise i le lalolagi i le 5%, faʻatasi ai ma le 10% faʻaititia i nisi itulagi.O punaoa maualalo-carbon o le a sili atu nai lo le gaosiga o le koale i le lalolagi atoa, faʻalauteleina le taʻimua na faʻatuina i le 2019.

O le fa'aosoina o le CO2 i le lalolagi o lo'o fa'amoemoe e fa'aitiitia i le 8%, po'o le toeitiiti 2.6 gigatonnes (Gt), i le maualuga o le 10 tausaga talu ai.O sea fa'aitiitiga fa'a-tausaga-le-tausaga o le a sili ona tele, fa'aono sili atu nai lo le fa'aitiitiga fa'amaumauga muamua o le 0.4 Gt i le 2009 - mafua mai i fa'afitauli tau tupe a le lalolagi - ma fa'aluaina le tele nai lo le aofa'i tu'ufa'atasi o fa'aitiitiga muamua talu mai le fa'ai'uga. o le Taua Lona Lua a le Lalolagi.E pei ona maeʻa faʻalavelave faʻafuaseʻi, peitaʻi, o le toe faʻaleleia o faʻamalama atonu e sili atu nai lo le paʻu, seivagana o le galu o tupe teufaafaigaluega e toe amata ai le tamaoaiga o loʻo tuʻufaʻatasia i atinaʻe malosi mama ma sili atu ona gafatia.


Taimi meli: Iuni-13-2020

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou